Behandlinger

Vi udfører langt de fleste typer tandbehandlinger her på klinikken. Dog kan vi i tilfælde af komplicerede kirurgiske indgreb vælge at henvise til specialtandlæger eller kæbekirurger. I forhold til tandreguleringer, de såkaldte ortodontiske behandlinger, så henviser vi til specialtandlæger for ortodonti. Dog kan vi afhjælpe gener fra tråde og apparatur (tandbøjler) samt retainere.

Undersøgelser og diagnostik

Vi starter altid med en snak med dig om hvad du oplever af eventuelle problemer og derefter undersøger vi dig. Vi tjekker dine slimhinder og undersøger for caries (huller i tænderne). Derudover holder vi øje med begyndende paradentose, undersøger tændernes rødder og tager røntgenbilleder, hvis det er nødvendigt eller længe siden.

Til slut i undersøgelsen laver vi en tandrensning om nødvendigt, hvor eventuelle tandsten fjernes, og tænderne får fluorlak, hvis der er huller uden defekter. Opdager vi noget der skal behandles, finder vi en ny tid til dig, så du kan få det ordnet hurtigst muligt.

Tandkødsbetændelse og paradentose

Mange vil opleve en smule tandkødsbetændelse eller gingivitis, som er den tandlægefaglige term, som oftest viser sig i form af ømt tandkød, der bløder ved tandbørstning. For det meste kan man selv forebygge og behandle tandkødsbetændelse ved hyppigt brug af tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørster samt regelmæssige tandrensninger ved tandlægen.

Men nogle gange udvikler en tandkødsbetændelse sig over tid til paradentose, der viser sig ved at betændelsen har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandroden. Paradentose behandles ved at rense tænder, tandkød og rødder ved hjælp af ultralyd, nogle gange gives der lidt lokalbedøvelse og andre gange er overfladebedøvelse nok.

Behandlingen har til mål at stoppe udviklingen af paradentosen, er knoglen delvist nedbrudt af betændelsen kan den ikke genetableres, men det er ofte muligt at genskabe lidt knoglefæste ved brug af en speciel membranbehandling. Tænder, der tidligere føltes løse, får ofte bedre fæste efter behandlingen.

Plastfyldninger

Hos Tandlægerne Lund og Pape laver vi fortrinsvis fyldninger med plast. Plastfyldninger kan laves, så de ligner det manglende stykke tand med præcis samme farve og samme konturer.

Kroner, facader og broer

Hvis en defekt på en tand er for stor til, at den kan reddes af en normal fyldning, kan man bruge en krone. Her sættes en krone på tanden efter, at man har slebet på tanden. Derefter kan tanden bruges på normal vis. En tandkrone laves af guld, porcelæn eller en kombination af de to.

En facade kan bruges ved stor misfarvning af tanden, så man skjuler misfarvningen, Man tager aftryk af tanden, og facaden, som er en tynd skal, specialfremstilles af en tekniker, så den får samme farve og konturer som de omkringliggende tænder. Tandens overflade slibes let, inden facaden limes på.

En bro kan erstatte en eller flere manglende tænder. De tilbageværende tænder bærer så at sige broen. En bro bærer kronen svarende til den tand, der mangler og udfylder hullet, hvor tanden eller tænderne mangler. Broer laves som kroner af guld, porcelæn eller en kombination.

Du vil normalvis være lokalbedøvet, når vi sliber til kroner og broer.

Rodbehandlinger

Hvis en tandnerve er meget beskadiget, betændt eller død, kan det være nødvendigt med en rodbehandling, hvor man fjerner nerven helt med en udrensning af tandens rodkanaler. Man renser tanden for inficeret nervevæv. Først renser man mekanisk, hvor små file renser hulrummet, hvor den ødelagte nerve er, dernæst renser man kemisk med skyllevæsker, der skylder nerven væk og dræber bakterierne.

Efter endt rodbehandling kan det være nødvendigt at lave en fyldning eller sætte en krone på tanden, da der ofte vil mangle noget af tanden efter endt behandling.

Rodbehandling foregår normalt i lokalbedøvelse.

Tandblegninger

Normale tænder er let gullige i farven, men over tid, specielt ved hyppig indtagelse af farvede drikke som te og kaffe, kan tænderne få et kraftigt gulligt skær, og nogle mennesker har et ønske om at blege tænderne. Dette sker udelukkende af æstetiske grund og må ikke ske for tit, da man hver gang ætser en smule af emaljen på tænderne væk. Selve blegningen foregår med brintoverilte.

Det er vigtigt for os, at tandblegningen ser naturlig ud, og vi tager først en god snak med dig om dine forventninger til tandblegningen. Efter loven skal man have to dages betænkningstid efter samtalen inden selve behandlingen.

Bidskinner

At skære tænder kan være ubehageligt og give smerter i hovedet og kæben. Hvis man oplever natlig tænderskæring eller kindbidning, kan en bideskinne være en god løsning. Vi kan hjælpe med at finde den rette bideskinne til dig, og hvis det, at du skærer tænder, er et symptom på, at din tandstilling bør tilrettes, hjælper vi med henvisning til en ortodontisk specialtandlæge.

Fjernelse af visdomstænder, rødder eller cyster

Mange voksne mennesker vil opleve, at der ikke er plads i kæben til visdomstænderne, når de kommer frem, hvis de overhovedet kommer frem. Er der ikke plads til tænderne, kan det være til stor gene og forårsage betændelse og smerte. Hvis det er tilfældet, skal visdomstænderne trækkes ud.

En ødelagt rod eller en godartet cyste kan vi også hjælpe med at fjerne. Fjernelse af tænder, rødder eller cyster foregår i lokalbedøvelse.

Tandimplantater

Mister man en tand inkl. roden, så kan vi genetablere tanden ved at putte en ny rod ned med en skrue, hvor den gamle rod har siddet. På den kan man sætte et mellemstykke kaldet en abutment på og øverst en krone. På den måske kan man fuldt ud genskabe tandsættets udseende og funktion.